”När gubben är borta, släpper jag en bomb i köket…”

Älsklingen är borta i Tallinn sen igår morse, och då har jag passat på att göra det som jag vill testa, vilket är att experimentera med maträtter. Allt jag har lagat har varit veganskt, i alla fall i teorin, för jag stekte middagen igår med en klick smör, men annars är det veganskt som gäller.

Här är allt jag köpte på City Gross
Här är allt jag köpte på City Gross

Jag åkte till City Gross igår och storhandlade. Dyrt blev det, men jag tror det blir billigt i längden. Jag köpte massa olika sorters bönor som jag ska koka upp och frysa in medan henrik är iväg, och jag köpte även lite potatis och vegansk creme fraiche. Jag gillar rösti, eller rårakor väldigt mycket och åt det till middag igår, tillsammans med rödlök och en klick tofutti. Till min förvåning så smakade det nästan som vanligt! Själva creme fraichen var inte så god enskilt, och den var otroligt söt men tillsammans med rödlöken och den rivna potatisen så kände jag nästan ingen skillnad alls i smak jämföres med vanlig creme fraiche. Det gör mig hoppfull om veganska substitut i fortsättningen. Kan jag bara lära mig, eller hitta ett knep som gör att jag kan göra mycket själv så sparar man otroligt mycket pengar på det med. Tofuttin kostade nämlingen närmare 35 kr, och det var bara nån deciliter i, kanske två. Vanlig creme fraiche är också dyr, men inte så jävla dyr. Den smakade som sötad soja yoghurt, så om jag bara hittar ett enkelt recept på det så kommer jag testa att göra det själv nån dag.

Tofutti Sour Supreme
Tofutti Sour Supreme

Idag ska jag koka kikärtor och kidney bönor. Igår kokade jag små vita bönor och det gick bra. Jag frös in allt i en stor 3-liters fryspåse, plattade till den, så det ska bli lätt att få ut det man behöver när man vill dryga ut nån sås eller gryta, eller helt enkelt bara vill äta veganskt och stärkelserikt. Jag har ju planerat att börja göra lunchlådor enligt Dr. Macdougall, för att börja äta hälsosammare, men också för att spara pengar och jag hoppas jag kommer märka en positiv skillnad, både på min vikt och på mitt välmående.

Sen lunch igår har jag ätit i stort sett bara stärkelserika maträtter, och till lunch idag så expirementerade jag med röda linser igen, rödkål och rödlök. Jag hällde också på lite ”liquid smoke”, men jag tog nog lite för mycket, så hela lägenheten luktar bacon nu, eller nått i den stilen. Det blev rester över, och på dem så ska jag lägga till nån slags sås, för det blev lite för starkt. Det hade behövts något mer för att jämna ut den rökiga smaken, men jag vet inte riktigt vad. Jag lär väl göra nån slags tomatsås i alla fall, så får vi hoppas att det inte smakar skit. Det brukar ju göra det när jag experimenterar med något hälsosamt. Jag vill ju bli bättre på att äta bönor också, då det är väldigt bra för hälsan, men även för miljön och plånboken.

I alla fall. Efter mina experiment i köket med bönor och allt så tror jag nog att jag har kommit på en av anledningarna till varför jag sällan äter något nyttigt. Det blir så otroligt stökigt i köket, och det är inte roligt. När vi exempelvis gör en köttfärssås med pasta till så är det sällan rörigt efteråt. Gör jag rårakor, eller någon annan rätt som har väldigt mycket grönsaker i sig så ser köket ut som ett bombnedslag efteråt. Igår kväll, innan jag gick och la mig så hade jag bestämt i förväg att jag inte skulle städa upp efter mig, utan ta det på morgonen efter. Det funkade inte så bra. Jag fick dåligt samvete, så jag städade upp i alla fall. Maja stängde jag ändå in i sovrummet, för precis allt tog jag inte bort + att jag ville vara säker på att hon skulle hålla mig sällskap hela natten. Det gör hon inte alltid sen vi har låtit henne härja fritt i lägenheten om nätterna.

Annars så är jag lite fundersam över bloggstrul, och jag hoppas jag kommer hitta en bra lösning på det. Antons blogg fick igår en Facebook sida och det är ett gäng personer som har gillat den redan. Det verkar nämligen underlätta att skicka inlägg till FB, om man gör det till en sida istället för en profil, så förmodligen så kommer jag att skapa en FB sida till den här bloggen också, ifall det fortsätter att strula med delningen. Läs gärna inlägget som jag länkade till ifall du inte har någon aning om vad jag pratar om. Du kan också läsa det här inlägget ifall du vill veta ännu mer.

Nu så står kikärtorna på spisen, och när dem är klara ska jag koka mina kidneybönor. Spännande!

5 svar på “”När gubben är borta, släpper jag en bomb i köket…””

    1. Ja det känner jag mycket väl till. Har aldrig prövat att göra det själv dock, och vad jag vet har jag aldrig ätit det. Jag är väldigt nyfiken på det i alla fall. Tack för din kommentar och tack för tipset!

  1. Ett tips med bönor är att göra bönburgare! Svarta bönor och mixtra ihop i en matberedare eller vad det kallas, blanda ihop med lite kryddor och forma som burgare och stek.
    Sen massa goda grönsaker.

    Annars en annan favorit är att steka kidneybönor med peppar och citron. Sen kan man slänga i allt möjligt om man vill. Mmmm!

Kommentarer gör bloggande mycket roligare, så lämna gärna en eller två! Glöm dock inte att följa kommentarsreglerna!