Det är skillnad på fett-dieter!

Ok, kanske lite väl tjatigt att jag pratar så mycket om dieter, men när jag väl hittar saker jag är intresserad utav, eller bara något som fångar mitt intresse så vill jag dels lära mig mer, men även dela med mig utav det jag har hittat. Det jag tänker skriva om denna gången är mycket intressant, och kanske – bara kanske kan komma att ändra debatten lite i det här ”fett-kriget” som pågår just nu för det stora antalet människor som prövar olika dieter för att nå en hälsosam vikt och må bättre.

Först och främst så vill jag påpeka att jag tycker verkligen att alla människor är olika, och därmed så kan olika ”dieter” fungera på olika sätt. När jag åt lchf, exempelvis under hösten 2009 så hände det mer eller mindre inte ett skit, men för många som provat den dieten, så har de rasat många kilon. Just nu och sen ca 6 månader tillbaka så fungerar ingenting, så jag har personligen försökt släppa allt vad viktnedgång heter, men det finns ju flera skäl till varför jag ändå blir nyfiken på dieter ändå och med den stärkelserika dieten, så vill jag pröva något nytt som samtidigt kan spara mig otroligt mycket pengar och göra middagarna enklare. Alla bönor som jag kokade häromdagen har jag precis också knackat loss från påsarna och när jag vägde påsarna så fick jag reda på att jag fick ut ca 1,3 kg baljväxter per påse. Det blir många portioner mat det!

Här är tre påsar med bönor! Kidneybönor, små vita bönor och kikärtor.
Här är tre påsar med bönor! Kidneybönor, små vita bönor och kikärtor.

I alla fall. Nu börjar allvaret. För några veckor sen så såg jag en föreläsning på YouTube om så kallade ”high carb” dieter, där ett antal amerikanska läkare förespråkar då en fullständig vegansk diet i olika nivåer. Tjejen som höll i föreläsningen var förmodligen en student i näringslära, och tyvärr har jag inte lyckats hitta videon igen. Skulle jag hitta den så delar jag den vid ett senare tillfälle. Hon gick igenom lite snabbt vad de olika läkarna, inkluderat Dr Macdougall, står för. I grunden så är allting ”whole foods, plant based” vilket på svenska innebär helvegetariskt (enbart från växtriket) och lagat från grunden. Dr Macdougall förespråkar mycket stärkelse, men de andra läkarna förespråkar mer frukt och grönt. Att äta kött några ggr per år är ok enligt vissa av läkarna, eller mindre än 5% av den totala kosten, så man behöver inte bli vegan för att äta enligt hur dessa läkare förespråkar. Fokus ligger dock på mat ifrån växtriket.

I slutet av föreläsningen i alla fall så berättade den här tjejen att det finns olika studier på fett i kosten, och att traditionella lågfettsdieter inte alls är särskilt lågfett, och därför har det bidragit till att personer inte tror att lågfettsdieter fungerar. Exempelvis kan en typisk lågfett diet innebära att man under en dag äter yoghurt med fruktbitar från McDonald’s med müsli samt en jordgubbs och banansmoothie till frukost, grillad kycklingmacka och en stor coca cola (med socker) till lunch och en dubbel hamburgare med ost samt en stor coca cola till middag. Traditionella lågfettsdieter har ca 30% fett, vilket gör att många rätter kan räknas som lågfett, fast det inte är så. Det fanns också, enligt henne och forskningen som hon presenterade olika typer av ”magi” beroende på hur pass mycket fett man åt.

Lchf, exempelvis fungerar för att det är mycket fett. Det finns det bevis på, som även den här tjejen tog fram, men om man åt enligt läkarna som förespråkar den veganska kosten, där fettprocenten är så låg som möjligt, eller under 10% av den totala kosten, så går man också ner i vikt. Äter man nått mellanting – så händer oftast väldigt lite eller inget alls. I det stora hela så visar det sig också att på lång sikt så löper personer som äter lchf stor risk att senare få problem av olika slag, så lösningen är kortvarig. De som däremot åt helveganskt och max 10% fett hade inga risker av att utveckla de klassiska sjukdomarna.

För några månader sen så visade SVT den här dokumentären om tvillingarna Van Tulleken som provade att äta olika dieter. Den ena brodern åt bara fett, kött och ost samt ägg och den andra brodern åt massa kolhydrater men inget fett. Han som åt LCHF liknande tappade 4 kg på en månad, men fick också nästan diabetes och presterade allmänt sämre vid de olika testerna i dokumentären. Den andra brodern gick ner 2 kg och mådde allmänt bra, även om han inte tyckte dieten var särskilt rolig. Slutsatserna var i alla fall att högfettsdieter är på lång sikt farliga och vid extrema lågfettsdieter så är det skillnad på kolhydrater. Snabba kolhydrater såsom socker gör en inte mätt, och brodern kände sig konstant hungrig. De kom också fram till att kombinationen av fett och socker samt att äta för mycket helfabrikat är det värsta. Slutar man äta hel och halvfabrikat och börjar laga mat från grunden så är det huvudsaken till en bättre hälsa + att man också motionerar – mycket.

Då jag inte kunde hitta hela dokumentären på YouTube, så får ni se ett klipp ifrån den istället.

Jag hittade också en artikel igår om det här, vilket är anledningen till det här inlägget. Den refererar till den här studien, men du kan läsa artikeln jag läste här och bilda din egen uppfattning. Bägge artiklarna är på Engelska, men artikeln jag läste är väldigt lättförståelig.

0 svar på “Det är skillnad på fett-dieter!”

  1. Jag tror inte längre på dieter. 😉
    Jag lagar en hel del mat från grunden och äter vegetarisk 4-5 måltider i veckan. Nöttkött kanske 2ggr i månaden och äter för det mesta kyckling, fisk och skaldjur. Minskade mjöl produkter och vi själva märkte skillnader i vi orkade bättre. Synd at sonen får inte ta med sig egen mat till skolan.

Kommentarer gör bloggande mycket roligare, så lämna gärna en eller två! Glöm dock inte att följa kommentarsreglerna!