Foder

Vad hundar äter är ju otroligt viktigt och här tänker jag skriva lite om mina tankar kring foder och hundgodis, eller allt som är relaterat till det på de underliggande sidorna. Dessa sidor uppdateras sporadiskt, för man vet aldrig vad som händer på den här fronten.

Torrfoder

Under Antons första tid så räknar jag med att följa min uppfödares vilja om att ge torrfoder. De brukar ge Royal Canin Great Dane 23 till sina valpar upp till 9 månaders ålder och sedan är det fritt fram för valpköparna att välja vilket foder de vill.

Bild på maten som uppfödaren rekommenderar, Royal Canin Great Dane 23. Bilden är en länk.

Om jag kommer fortsätta ge torrfoder efter valptiden så kommer jag att ge spannmålsfria varianter, men det beror på kostnad, vad Anton vill ha och vad som funkar bäst. Målet är mer att ge färskfoder eller att till sist börja barfa, men det kan du läsa mer om på den sidan.

Färskfoder/BARF

När Anton är gammal nog så kommer jag förhoppningsvis gå över till att ge honom färskfoder istället för torrfoder. Vilket märke det blir återstår att se, men för min del gissar jag att det står mellan två märken: VoH eller Priima special NK.

Vom og Hundemad Puppy formula. Bilden är en länk

Skillnaden mellan de olika märkena är pris och innehåll. VoH är dyrare och Priima är mycket billigt. Jag har skrivit lite om de olika färskfodrena här när det gäller deras priser.

Bild på en korv från Priima Special NK. Helt utan kolhydrater. Bilden är en länk.

Oavsett fodermärke när det gäller färskfoder så behöver jag köpa hem ca 60 kg per månad, då Anton förmodligen kommer äta ca 2 kg per dag. Dagskostnaden som jag skrev i mitt blogginlägg om det här ska helst inte överskrida 60 kr per dag. Med Priima innebär det att jag kan halvera mina matkostnader då det är oerhört billigt. Å andra sidan är det lite svårare att få tag på, men om man kan beställa tillräckligt mycket så borde det gå att få en leverans och därmed ett billigare kilopris på det.

Godis

Godis är viktigt att använda i träningssyfte och mitt mål är att så fort jag har möjlighet, om inte redan från början så vill jag ge ett så nyttigt godis som möjligt som är fritt från onödiga saker som hundar inte behöver, såsom kolhydrater och spannmål i olika former. Om det nu inte är så att Anton kommer vara en hund som älskar morötter, eller andra grönsaker så tänker jag undvika att ge det för hans eget bästa.

Spannmålsfritt godis

Det finns många märken idag som erbjuder naturligt hundgodis och foder, och vanligast är det som är utan spannmål. Som exempel finns Orijens egna hundgodis.

Spannmålsfritt hundgodis från Orijen. Bilden är en länk.

Torkat hundgodis

Torkat godis i alla former finns att få tag på hos många märken och leverantörer. Det finns torkad lunga, vom, hjärtan, lever etc.
ZiwiPeak är ett märke som dock är ett hundfoder, men som mycket väl också kan ges som hundgodis. De erbjuder dock också hundgodis som en separat produkt.

Tuggben

En hund behöver tugga för att också bli stimulerad. En klassiker är att ge typiska tuggben som är av råhud/rawhide men dessa rekommenderar jag inte att ge! Det har nämligen visat sig att de är mycket giftiga vilket inte är så konstigt med tanke på hur de produceras. Läs mer här! I övrigt så tänker jag ge och rekommendera alla som vill ge tuggben till Anton att han ska ha naturliga, gärna råa, köttiga ben att tugga på istället för något som långsamt kan ta död på honom…