Hur mycket kostar det att ha en Grand Danois?

Svaret på denna frågan kan man nog inte säga på rak arm, då jag dels själv inte har en Grand Danois, och inte varit med om hur skyhöga kostnaderna kan bli. Däremot så finns det vissa hundägare till Grand Danois som tycker att det är en rätt billig hund, och de som varit med om besök till veterinären där halva årslönen har gått åt etc. Det finns alltså många möjligheter när det gäller kostnader och jag tänkte tala om hur jag ser på den finansiella aspekten av vad en sådan hund kostar att ha utefter vad jag själv planerar efter och har räknat på.

En bild på en kuperad, gul hane. Bilden är en länk.

I grund och botten, som jag har skrivit i mitt första blogginlägg på den här sidan, så har jag räknat med att totalbeloppet varje månad är ca 2 500 kr och då har jag räknat högt. Många hundägare jag har talat med tycker att detta är en bra summa att utgå ifrån, men det kan också ha ändrats sedan jag talade med dem för rätt många år sen nu. Jag har ju hållit mig borta från GD världen ett par år och ”precis” kommit tillbaka, eller hur man ska förklara det, men det är en helt annan historia egentligen.

Min första GD som jag tänker köpa, ska komma från en kennel utanför Stockholm, som enligt mig har de vackraste grandisarna i Sverige, men alla tycker vi olika. Jag gillar den här kenneln för att de har mycket amerikanska linjer, vilket innebär att hundarna är höga, smala, lite läpp och hur keliga som helst i regel. Priset för en GD från dem kostar 15 000 kr inklusive en handpenning på 2 000 kr. Sen, eftersom jag är lite smått överambitiös och har väntat i snart 20 år på att skaffa mig en Grand Danois, så vill jag vara mer än förberedd och ha ytterligare 15 000 kr till på banken innan köpet blir av. Av dessa 15k så ska de gå till foder för en månad, leksaker, säng, tillbehör, godis, en professionell kamera (typ dslr eller en riktigt bra telefon med ordentlig mobilkamera) och resten ska vara som en buffert ifall nått händer första tiden.

Per månad, om kostnaden då är 2 500 kr så ser det ut så här:

Mat = 1500 kr
Leksaker, godis etc = 200 kr
Andra tillbehör = 300 kr
Försäkring = 500 kr

Maten är beräknad på två normaldyra säckar torrfoder, typ Royal Canin Great Dane 23 som Anton kommer att äta i början av sin valptid (om jag inte lyckas övertyga uppfödaren om att barf/färskfoder för valpar, typ VoH är ok från början). Leksaker får gärna kosta lite extra, så länge de är hållbara, typ Kong etc och godiset skall gärna få vara spannmålsfritt, helst helt fritt från kolhydrater om jag får bestämma, men det beror på. Andra tillbehör innebär koppel, sele etc, för det lär jag få köpa många av under första året tills han är någorlunda färdigvuxen. Försäkringen är ju också jätteviktig och det jag har räknat på har inneburit en månadskostnad på ca 500 kr under alla åren man har kunnat räkna ut det själv på Internet. Den försäkringen täcker i så fall ”allt” och är den dyraste varianten på allt med.

Så, 2 500 kr? Är det för dyrt? Kan man få ner kostnaderna något? Svaret där är väl nja,  och ja. Självklart går det ju att banta ner sina kostnader, men dessa sänkningar kan också innebära andra konsekvenser. Låt mig dock en gång till påpeka att jag är ingen expert på Grand Danois och att jag aldrig ägt en själv så detta jag skriver nu är egentligen bara en generell gissning som jag bara hoppas stämmer.

Låt oss leka med tanken. Istället för dyrt torrfoder som kostar dig 1500 kr i månaden, så kanske du köper (eller jag) två säckar Doggy istället. Då har du sänkt kostnaderna med kanske 1100 kr som bäst. Å andra sidan kanske detta foder innebär att din hund blir mer sjuk och behöver gå till veterinären oftare. Det behöver dock inte vara så. Många grandisar funkar utmärkt på ett foder som Doggy. Tar vi det åt andra hållet och du istället ger barf eller färskfoder så blir det lite annorlunda. Egenkombinerad barf är ofta skitbilligt (enligt ägare jag har hört ifrån på olika forum och internetsökningar), och kan leda till att din hund blir friskare samtidigt som du sparar pengar. Även om du lägger 1500 kr i månaden på dyrt färskfoder, så kan du också spara pengar på det då din hund mer sannerligen kommer bli friskare och kräva mindre besök till veterinären. Det finns också billigare färskfoder.

VoH som står för Vom og Hundemat är nog det dyraste och kostar ca 40-45 kr per kilo. Du kan få det billigare om du köper större korvar på 5 kg styck. Då blir det ca 30 kr per kg (kanske billigare?). Det billigaste är nog Priima. De har också en spannmålsfri variant. Den är också helt fri från kolhydrater och kostar någonstans mellan 13 – 19 kr kilot. Denna informationen har jag fått fram främst via forum på nätet och Google sökningar.

En vuxen hane äter ca 500 g – 900 g torrfoder per dag beroende på märke och kvalitet. Anton hade exempelvis ätit ca 800 gram i vuxen ålder om han bara ätit RC Great Dane 23. Hade han ätit färskfoder eller barf, så hade han ätit närmare 2 kg per dag. Skillnaden i pris om man då jämför RC Great Dane 23 med VoH är att RC kostar 51 kr per kilo (animail.se).

Såsom jag tänker när det gäller foderkostnaderna så utgår jag ifrån att så länge dagskostnaden inte överstiger ca 60 kr så är det ok, eftersom det är runt där de dyraste (och ”bästa”) torrfodren ligger i pris.

Om 2 500 kr är för dyrt när det gäller att ha GD för min del är svårt att säga. Min plan är när Anton väl är min, så lär jag lägga så mycket pengar jag bara kan på att han ska ha det bra. Hela mitt liv kommer kretsa kring livet med Grand Danois när min dröm blir sann, och eftersom jag själv inte är särskilt dyr i drift, så tror jag inte att det blir något problem för mig att ha GD, så länge jag inte hamnar i riktig knipa och han måste akut opereras och försäkringen inte täcker tillräckligt av kostnaderna.

När det gäller fast inkomst och hur mycket jag behöver ha i inkomst för att ha råd med GD går också att diskutera. Så länge som jag har de kostnader jag har idag, bor där jag bor med min sambo och inget förändras samt att jag lyckas få ett halvtidsjobb med en rimlig lön, så borde min ekonomi funka rätt bra med GD. Med mina beräkningar jag har gjort så har jag tusenlappar över i dagsläget att lägga på vad jag vill, även om jag bara skulle få ut ca 12k i månaden netto. Visst, skulle saker och ting förändras och jag tvingas flytta till någon annan lägenhet så skulle det ändå se ungefär likadant ut ändå. Jag lär väl aldrig ha råd med både bil och Grand Danois, men det spelar mig mindre roll. Anton ska komma först när han väl är här och det är verkligen nummer ett – oavsett kostnad! Har jag väntat sen 1997 på den här drömmen – ja då får den fanimej lov att kosta lite när den väl blir sann, eller hur?

Mer snack om foder kommer så klart senare. Hur mycket kostar din Grand Danois per månad? Lämna gärna lite kommentarer och berätta 🙂

2 reaktioner till “Hur mycket kostar det att ha en Grand Danois?

  1. Hej! Jag tycker att det låter som en rimlig kostnad för en grandiskille 🙂 Min är kille är 3,5 år gammal, och äter för ca 1500 kr/mån. Vi valde också ett lite dyrare torrfoder. Försäkringen efter rabatt från SKK går på 604 kr/mån. Sen kostar också dagisplatsen för 10 dagar per mån 2000 kr/mån. Så pengarna skenar iväg här, men det är det värt! Om man ska göra något vettigt med pengar i livet så är det dels att ge sin plutt det allra bästa livet och dom allra bästa förutsättningar i världen med dom 🙂

    Gilla

    1. Tack för din kommentar, för det första! Härligt att höra att jag fortfarande räknar rätt. Ja, dagis e dyrt. Förhoppningsvis behöver inte jag lägga pengar på det, för mitt mål är att vovven ska vara med mig på jobb och alla andra äventyr.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s