Jag ska bli bättre på att läsa böcker!

Eller nått i den stilen. Min tanke är att jag ska börja öva upp min förmåga att läsa böcker – som vanligt, alltså att läsa fysisk text och göra det oftare. Nästan som en ny hobby. Sedan ska jag recensera dem på (nya) bloggen.

Jag tror dock att det kommer bli svårt som fan, då jag alltid varit så otroligt dålig på att just läsa böcker. Läsa text är inget problem i sig, men jag läser så fort, och tar bara upp några få procent av vad jag faktiskt har läst, så jag missförstår alltid text, eller så missar jag viktiga detaljer. Att se något visuellt är fan så mycket roligare tycker min hjärna, men nu har jag börjat tröttna lite och jag vill ge min trasiga kropp och konstiga hjärna en utmaning.

Det finns ett fåtal böcker jag har läst i fysisk form. Min absoluta favoritbok heter Vargmonstret, och självklart handlar den om en Grand Danois och en pojke som är ute på fantastiska äventyr. Den är väldigt okänd, men den fångade mig från första stund, och jag har läst den ca 3 ggr sen jag först hittade den av en slump för typ 10 år sen eller så. Tiden går så fort, så jag har ingen koll.

Sen har jag läst alla Narnia böcker, förutom den sista boken. Det gjorde jag i fysisk form när jag gick i grundskolan, eller i högstadiet, men efter det har jag lyssnat på dem (igen förutom den sista boken) på ljudbok, och fastnat totalt. Eftersom jag har sett den gamla TV serien från 80-talet om böckerna så blev jag väldigt glad av att läsa dem, då dem mer eller mindre utspelar sig exakt som böckerna. Bara ett fåtal meningar skiljer sig åt, men den första boken ”Min morbror trollkarlen”, är min absoluta favorit, och den finns det ingen filmatisering av än så länge. Trots det så lyckades jag ändå bygga upp Narnia i mitt huvud och jag kunde se allt framför mig. Det var magiskt.

Just nu håller jag också på att läsa Harry Potter, och är på den sista boken. Det har tagit mig nästan 7 år att lyssna på alla, om inte mer än så. De första två böckerna har jag läst samtidigt som jag lyssnade på dem, men efter det har jag bara läst dem via ljudbok. Eftersom jag har sett alla filmer först flera gånger, så var det lättare att hänga med och förstå vad alla pratar om. Det var också lättare att störa sig på smådetaljer som skiljer sig från filmerna, då böckerna tar upp precis allt och filmerna lämnar utanför fruktansvärt mycket detaljer, eller så ändrar dem på saker som inte behövs ändras på.

En av de främsta orsakerna till varför jag är så dålig på att läsa böcker är just för att jag saknar det visuella. Jag stör mig så otroligt mycket på ifall det inte blir en film eller serie av boken, då jag verkligen hade velat se det. Jag har på senaste år upptäckt hur mycket jag tycker om att lära mig visuellt, såsom att titta på tv serier, filmer, dokumentärer och videoklipp på YouTube. Att läsa eller ens lyssna på böcker är inte alls lika roligt jämföres med en film.

Finns det en filmatisering av en bok eller en tv serie så väljer jag alltid att se det först – innan jag skulle läsa boken, för att få ett större sammanhang i det hela. Därför är det en liten utmaning just nu, då jag efter råd av Henrik, börjat läsa serien ”Wheel of Time”. Jag har bara läst och lyssnat på några kapitel än så länge, då min lilla semester gått åt till att sitta vid datorn och leka med WordPress samt förbereda för bloggens framtid.

Är ni nyfikna på att veta vad som kommer hända om den här bloggens framtid, och min framtid som bloggare samt bokläsare, så kommer jag att blogga om det inom en snar framtid. Kanske imorgon, eller om några veckor – men snart.

Så blir det när man inte har någon tidsuppfattning och beslutar sig snabbt över saker och ting.

Publicerat av

Anna-Maria

Galen i Grand Danois, Malmöbo med sambon Henrik och katten Maja. Jag vill bli programmerare. Crazy about Great Danes, lives in Malmö with my domestic partner Henrik and my cat Maja. I wanna be a programmer.